Het waardhuis

Tijdens Open Monumentendag is een bezoek mogelijk aan het Waardhuis te Kinderdijk. Er kunnen echter niet veel mensen naar binnen, daarom kunt u zich vooraf aanmelden.

Parkeren bij IHC (langs de Molenstraat tussen Smitsweg en Veerdam). 10 minuten lopen

Het Waardhuis, zoals het in de volksmond genoemd wordt, heet officieel Gemeenlandhuis van de Overwaard. Het is het enige overgebleven gemeenlandshuis van de  Alblasserwaard. Het stamt uit het jaar 1581. In 1595 werd het door de sluismeester van de Overwaard, in opdracht van het Waterschap, aangekocht. In 1644 werd het ingericht als vergaderzaal voor het bestuur, waarbij ook slaapgelegenheid werd gecreëerd voor de heren van het College. Het gebouw bevindt zich op het laagste punt van de Alblasserwaard: De plek waar de molens gesitueerd zijn. In het Waardhuis kon het college in tijden van gevaar, bij dreigingen van dijkdoorbraken en overstromingen, maatregelen treffen ter voorkoming van deze rampen. Aan de dijkzijde bevindt zich de toegangsdeur, die een prachtige omlijsting heeft, waarop ook de kleurrijke wapens van de leden van het bestuurscollege van de Overwaard in 1775 zijn aangebracht. Het Waardhuis bezit een kostbare verzameling schitterend gegraveerde pronkglazen van de heemraden, waarvan de Hensbeker van de Overwaard de bekendste is. De vergaderzaal wordt nog steeds intensief gebruikt voor allerlei vergaderingen, waarbij de zaal een uniek panoramauitzicht biedt op zowel de boezems als gemalen en molens.

Aanmelden rondleiding

Vanaf 10.00 tot 15.30 uur starten er rondleiding met deskundige uitleg over de geschiedenis en het gebruik van het Waardhuis. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Vul op deze website het aanmeldformulier in.
Na het versturen van uw aanmelding ontvangt u een bevestiging van ontvangst van uw aanmelding. Begin september verwerken wij alle aanmeldingen, u ontvangt dan per e-mail bericht of u geplaatst bent en hoe laat dat is. Wij vragen u dan om uw bezoek te bevestigen.
Pas nadat u dit gedaan heeft is uw aanmelding definitief.

Wacht niet te lang met aanmelden, er is beperkt plaats en plaatsing gaat op volgorde van aanmelding.

Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de planning van de rondleidingen. Uiterlijk 1 oktober 2022 worden uw gegevens verwijderd.

Tijd. eerste voorkeur:
Tijd, tweede voorkeur: